Wednesday, October 26, 2011

suatu penghinaan nih!

Bismillah

masa program mentor kat tv3
saja ngusik suami
cakap nak try ujibakat lah mentor kali nih


suami buat 'mata ke atas, tangan di dada'



masa program AF kat astro
cakap sekali lagi kat suami nak try ujibakatlah

suami buat tak dengar


ok cukuplah ngusik tahap tu aje
tau suara saya bukannya seberapa pon


alih2
program Vokal skrg nih kt tv3
suami complaint peserta suaranya tak seberapa
trus kata' awak jelah pi nyanyi, eloklah sikit dari si toott nih"


owh abg
nak kata muka I tak seberapa lah ni ye??
layak kat Vokal aje????"*bukan kerana rupalah katakan"


cis! cis! cis!


ini suatu penghinaan nih!


NOTAKUKUKAKIKU: hahaha...public speaking pon terketaq, nak nyanyi konon..puih!!

Tuesday, October 25, 2011

deepavali bersendirian...

Bismillah

cewah! macam lah ngko beraya deepavali jugak bunyi tajuk tu..ekekeke

saja buat ayat sadis sikit di hari raya depa ni...

mana tak nya, terpaksa ke KL sorang2 hari ni ,ada hal sikit



pi ronda2 kajang , tgok mcm lengang aje

agaknya sebelum ni ramai india kot kat sini..bila raya dia, semua tak nmpak..aman sikit nak parking pon senang..ekekeke...

tgok awek2 india yg dara2 pakai baju lawa2 pi bungkus roti canai kat kedai mamak..aik??? tak buat masakan pagi raya ke nih? baju dah cantek dah...hehehhee...

yg pekerja mamak *mungkin pure dari India* nmpak mcm sedey aje tgok minachi lalu lalang pakai baju raya...ingat kampung halaman agaknya...


tetiba lapor..nmpak restoran Ayam Penyet Ap kat metro kajang...



sorang lah katakan..so masuk je lah...semalam satu hari tak makan nasik..eh bukan diet..tp itulah akibat malas masak/malas membeli..habis tu apo nak ditolongkan? tak dapek den nak nolong...kekekek


ikutkan tekak ni, memang tak in lah ngan menu indon nih...kalau en. suami tahu saya makan kat sini, mesti kena bahan..katanya asyik sgt dengan indonesia..ni mesti terpengaruh ngan sinetron nih..hahahah..ade plak...

so sms suami jemput makan mcm biasa juz bagitau makan kat luar..ekekeke..seb bek tak tnya lebey..hahaha

nak memilih menu satu hal




bila dah rasa, alamak!

ayam penyet...tapi mcm tak penyet pon :(


sup sayur asam.. order sb kempunan nak makan sayur dari semalam..sekali tgok isi kandungan, terasa nak salahkan buku teks darjah satu dulu...tak tahu plak jagung termasuk kategori sayuran..ingatkan buah2an..huhu

first and last kot! hahaha

patotlah suami selalu 'ban' restoran menu indonesia nih! adoiiii!!!!


NOTAKUKUKAKIKU: nak balik masak sendiri lah! tak sedap pon puas hati..huhu

hey designers, plz design dis for me,plzzzz......!

Bismillah


simple but practical ,rite??

saving space, multipurpose and creative!












source: here

earlier retirement, what say u?

Bismillah


i juz don't know
why suddenly i am thinking of earlier retirement



i know it is quite impossible
but that's the words in the balloon of my mind rite now



is it because
i am sick of flat routines
no challenges enough???



or is it because
i am sick of being apart from husband for this almost 4 years??



i juz dunno the answer



but the truth
i cannot be a full housewive
juz because i love my career though....



what say u???


NOTAKUKUKAKIKU: preparing 'something' if this is my final decision...wish me luck!

Monday, October 24, 2011

ayam sunat???

Bismillah....

setiap kali lalu kat highway belah2 rawang sana, mesti ada terperasan ada satu ladang ayam siap tulis " ayam sunat ada di sini"

hahahha

kali pertama saya tgok, eh rasa mcm geli plak bunyinya..tang mana nak disunatkan tu padahal ayam bukan mcm mamalia lain..hehehehe

sbnarnya ayam sunat ni istilah utk ayam2 jantan yang dah dicastrate..maksudnya mcm lebih kurang dimandulkan lah... dalam istilah englishnya, CAPON...

proses CAPONIZATION ni melibatkan pembuangan testes dari ayam jantan. so that ayam jantan ni tak leh develop certain male characteristics..ayam jantan kan muscular, kuat makan , aktif..so bila dh hilang 'menatang' dia tu, so dia akan jadi lebih mellow, kurang aktif dan yg paling utama ialah dia punya growth jadi slow..so more fat accumulated..bila byk fat, daging dia jadi more tender and juicy.. lemak berkrim la sng citer..heheheh..kalau tak, daging ayam jantan normal kasar ,liat dan tak juicy..

ha itulah sikit explanation tentang istilah ayam sunat tu..isk! mcm geli lagilah guna word ni..hahahhaha


sekian, doktor ayam melaporkan...

NOTAKUKUKAKIKU: tak lama lagi cuti sekolah, time ramai budak bersunat nih!

of Your Almighty , Ya Allah...

i'm pale without these....part 1

Bismillah


juz because i'm keep growing
and keep adding the number of age

sigh(=_=)....






from left to right:

1. Body Shop
2. Loreal
3. Avon
4. Revlon
5. Mary Kay
6. Farmasi
7. Clinique

low to high range, doesn't matter.....

NOTAKUKUKAKIKU: try to find a good scrub for lip treatment..suggestion???

suddenly feel to have one....

Bismillah

Sempena Diwali....

hehehhe...






source: here

NOTAKUKAKIKU: minat ngan kain sari tp humakaih, mahalnyer....

wish to see this for real

Bismillah

Subhanallah
What an amazing view....




source: here

seronoknya

Bismillah

eh nak kata kulit saya cantik sgt tidaklah...tp ada tips yang saya amal untuk elak jerawat...maklomlah, zaman sekolah menengah dulu saya pemilik jerawat tegar! hehehehe

tp alhamdulillah start masuk uni dah makin hilang dan skrg cuma sebijik dua je itupon kalau balik dari travel atau buat outdoor xtvt...huhu!

amalkan makan KACANG BADAM!



yeah! kacang badam kaya dengan Zink dan asid omega -3...kajian mendapati org yg ada masalah jerawat mempunyai kandungan zink yg rendah..zink membantu mencegah tumbuhnya jerawat dengan mewujudkan persekitaran yang tidak sesuai utk 'didiami' jerawat..asid omega-3 plak menghalang penghasilan molekul yg mencetuskan keradangan kulit..so ini dpt mengahlang terjadinya jerawat:)

lagi satu Nabi kita pon suka makan badam ngan susu,kan? so pastinya 1001 rahsia khasiat badam yg boleh kita dapat...

saya selalu beli badam yg masih dalam kulit ... suami selalu beli kat chowrasta ,penang..setengah kilo dalam RM 20 kalau tak silap..tak ingat sb selalu main order je..*TANPA BAYARAN*...hahahha

SELAMAT MENCUBA!

NOTAKUKUKAKIKU: kalau beli yg packed, masin..kena banyak minum air ye...

And let us cry today!

Bismillah

Let me cry today...

for something I've waiting for years



for something that all people keep asking for
and for such 'test' that confirmed me firmly
that hubby is the best man for me...



he never asked
he never complaining
he never insisting
but he keep gave me a strength...



now I know I have a perfect life
with a man that promised me he always beside me all the time
with a man that whispered to me Allah will give us 'rahmah' if we are patient


and I know
We are going to have more perfect life
with this lil junior


SOON,,,INSYALLAH...

NOTAKUKUKAKIKU: pray for us, frenz!

SENGAL....

Bismillah

eh cop! sengal di sini bukan bermaksud sikap yang menjengkelkan tu..hehehhe

ni sengal badan lagi2 kalau kita baru je habis buat aktiviti yg lasak mcm berjogging dan sebagainya..rasa satu hari nak tidor je kalau sengal badan dah menyerang,kan?

apa yang saya sarankan adalah dengan minum jus avokado! nyummy!

sebiji avokado mengandungi kira2 300kalori dan 88 % daripadanya terdiri daripada lemak. lemak ni bertindak dengan berkesan sebagai pelincir semulajadi bagi membolehkan sendi2 tulang bergerak bebas terutamanya di bahagian leher, siku, pergelangan tangan, pinggul dan lutut..

ia sekaligus dapat hindarkan sengal2 badan!

cubalah!

NOTAKUKUKAKIKU: suka blend jus sendiri di umah hampir setiap hari (^_^)

Saturday, October 22, 2011

Friday, October 21, 2011

cadangan baru

Bismillah

utk pa&ma dan para guru tadika khasnya yang sedang mengajar anak2 mengenal huruf


hehehehhe


NOTAKUKUKAKIKU: selalu takut nak sebut R kuat2..masa kecik pelat sebut R....*persamaan dgn Lisa Surihani nih..hahahaha,,nak jugak!*

mudah je...

Bismillah


tetiba aritu boleh borak panjang plak dengan kawan lama di phone
lama tak update pas masing2 kawen

punya lupa tgh borak dalam tipon
sedar2 dekat 3 jam borak
macam zaman bercinta plak.. ehhh?? terbagitau plak..kui kui...tipu je..


satu topik pasal dia tension ngan officemate nya yg baru
suka benor bercerita pasal dirinya sendiri
pendek kata mcm cakap besar lah...
pastu citer harta benda dia
barang apa dia pakai
serba serbilah


pastu dia tanya saya
"ko pon mesti bengang kan kalau ada kawan mcm ni?"


saya cakap
dalam hidup ni, kita takleh expect orang sama jadi mcm kita
kalau kita tak suka, tinggalkan, jangan contohi
kalau suka dan benda tu baik, jadikan tauladan buat kita


contohnya ada satu prof ni, suka benor menyebut2 zaman study nya di luar negara
buat paper sana sini
siap dijemput utk present kat seminat antarabangsa


sekali dua dengar memang rasa , eh asyik citer benda yg sma je
tapi bila fikir betol2, eh hebatnya dia mcm tu
macam mana aku leh jadi sehebat dia


ok mcm tu , kita leh lah dgr...

tp kalau citer benda2 remeh hal barang2 ke, aktiviti biasa2 ke, harta benda ke
tak payah ambik pusing lah...


pada saya , cukup mudah
kalau org tu bergegar2 crita betapa dia gunakan barang2 kecantikan mahal sedangkan kita yang cap ayam aje, pujuklah hati dengan katakan,'saya takpe, saya dah cantik ,takperlukan barang mahal utk cantik.."

kalau dia bergegar2 crita betapa baju2 dia yg mahal, pujuklah hati " saya takpe, pakai baju murah pon, saya tak rugi apa"

dan begitulah seterusnya...tapi cakap dlm hati jelah,.. jgn cakap depan2, kang bergaduh tak pasal...

dan biasanya kalau saya berdepan dgn org2 mcm ni, saya lebih suka berdiam..dgr sahaja...lama2 dia akan berhenti sendiri..percayalah...

hidup ni kalau nak fikir setiap perangai manusia, boleh giler jadinya..

so, kalau ada org yg bercerita hal dirinya dan boleh buat inspirasi pada kita , why not listen it! tapi if just for snobbish, sorry, u're rubbish!

wah! garang tetiba!

PEACE!!!!

dah dapat....

Bismillah


entri aritu pasal idaman hati nak beli digital camera

dah dapat dah

thanx to efairuz yg mencadangkan digicam kaler pink

tpi I beli jenama lain sb terminat plak dgn nih!

hehehehe

16 megapixel, 5x zoom, built in batery, screen besar dan yang paling memenuhi criteria adalah dual-screen... senanglah nak camwhore sendiri2! wuhuuu!!!


NOTAKUKUKAKIKU: bye bye DSLR buat sementara waktu..keh keh...dasar habis madu, sepah dibuang..ekekekke

Thursday, October 20, 2011

buat pahala...

Bismillah

ramai yang gembira nak terima bonus hujung tahun ni...termasuk lah saya! hehehe..alhamdulillah...

tp jangan kita lupa ye, Allah berjanji utk menambah lagi nikmat kalau kita berkongsi nikmat yang kita dapat dengan yg memerlukan...

dalam agama kita, tiada konsep aku yang kerja, hasilnya semua hak aku...

kita jangan lupa, kejayaan kita juga disebabkan orang lain..contohnya dalam doa hamba di Afrika sana, "Ya Allah, selamatkanlah kami umat Islam, berikanlah kami kejayaan dalam dunia yang mencabar ini"

bukankah itu doa utk kita juga di Malaysia ni?

jadi apa alasan kita utk tidak sama2 membantu orang memerlukan? mana tahu, berkat pertolongan kita mereka jadi sihat dan boleh trus mendoakan kita...

jadi sempena bulan kebanyakan orang nak jadi extra kaya ni, jom sama2 kita bersedekah pada yang memerlukan...

antaranya saya kongsikan di sini laman web yang minta kita bantu saudara mara kita di Kemboja sana...http://http://infaqkemboja.blogspot.com/

kalau ada bajet lebih, leh buat ibadah korban, raya haji dh nak dekat,kan?

kalau tak pon, cukuplah memberi apa yg ada....

yg penting ikhlas...

selalu sgt shopping tudung cantik, beg cantik, baju cantik kat online, sesekali jom menderma online plak...saham akhirat ni :)

selamat berinfaq!

NOTAKUKUKAKIKU: syukur

pengintip tingkap umah mak!

Bismillah



NOTAKUKUKAKIKU: kawan masa sunyi mak jugak :P

Wednesday, October 19, 2011

DULU

Bismillah



Rutin kalau balik umah mentua di Penang
lepas dinner, lepak tepi pantai kat Queensbay



* port orang merendek sebenarnya*




satu hari


mcm biasa
lepak tepi pantai
cari port jauh sikit dari orang




training silat
sepak lengan suami sambil upper cut
berkali-kali




tiba2 dtg satu pakguard muda
pak guard kawasan perumahan situ



ushar kami berdua dari jauh
sambil berpeluk tubuh
*gaya tok guru tgok anak buah training*



ok, ini pandangan normal
kalau dia ambush kami dok berdua kat sini
i ready nak upper cut dia
hahahaha
tipu je




tgh puk pak puk pak sepak lengan suami, side kick segala
tiba2 mamat tu dtg



" owh bagus ni train orang pompuan martial art"
kami senyum



" owh bagus ni, leh sihatkan badan"
kami senyum



" saya dulu black belt dalam 3 bulan je masa training tentera, sekejap je dulu saya train. pastu saya dulu siap leh ajar anak buah lain "



kami senyum dan trus pack beg...




kalau nak cerita kisah DULU nak kerek , sorry arr...

DULU, DULU, DULU
Itu dulu punya cerita...



skrg pe cer?
keh keh




mulut rasa gatal je nak cakap balik kat mamat tu




" DULU , SAYA POWER RANGERS KALER PINK!"
"DULULAH.....)"


HAHAHAHAHA


NOTAKUKUKAKIKU: ada ilmu, jangan ditunjuk2 utk bermegah2... semua tu atas izin Allah..kalau black belt sekalipon, kalau Allah tak izin, tak kemana kita..padaNya kita berlindung...


entri khas untuk EFAIRUZ

Bismillah

hehehe

tanda penghargaan saya pada kawan blog saya yang hampir sama namanya dengan saya
sb setia beri komen dalam kebanyakan entri saya
tapi malangnya apa masalah entah
semua tak appear
:(



sorry ye efa,
bukan I delete tau
i tak kijam tau
ekekekeke



nah lolipop satu
tanda terima kasih


NOTAKUKUKAKIKU: terima kasih utk kawan2 yg lain juga ye :)

pembakar semangat!

Bismillah


jalan jalan kat sekitar kolej
beli lunch
ramai betol orangnya


tiba-tiba dtg sorang mamat ( pangkat adik kot)
dtg ajak buat body analysis
tgok BMI, fat percentage dsb








ok sentap sekarang!




kenapa ramai2 orang
saya yg terpilih???????????????/










ok fine
nak cari mana kasut jogging tersorok







* eh ada sarang labah2 la :P *



NOTAKUKUKAKIKU: xleh jd nih...

tepuk dada, tanya iman

Bismillah


anda bertudung

selalu pakai saiz M/L/XL




satu hari
ada jualan tudung yang selalu anda idamkan



tapi ada saiz yang lebih kecil dari anda pakai
dan jelas perbezaanya
pendek dan tidak menutup dada


tapi colournya memang sgt menarik hati



ANDA BELI ATAU TIDAK?


jika ya = a
jika tidak = b









a= anda pakai tudung kerana fesyen semata2
b= anda pakai tudung kerana agama







a= sia-sia
b= pahala



FIKIR2KAN.....


NOTAKUKUKAKIKU: menilai niat hati sendiri....

JANJI

Bismillah


janji pada diri sendiri
bila dapat
janji utk tidak seperti kelaziman



kerana Tuhan lebih berhak



NOTAKUKUKAKIKU: janji...

Tuesday, October 18, 2011

tips backpack vacation

Bismillah

Lepas tgok gmbar dalam entri ni sewaktu saya dan suami bercuti ke Jogjakarta dan Bandung, kawan matrix roger Tanya pasal travel agency yg saya guna utk ke sana. ( hai Mekni, ni entri khas utk ko..ke keh)

Jawabnya : NON ADO!

Sebenarnya sejak masih sibuk bercinta ( wah! SIBUK gitu??? Hahahaha), saya dan suami punya minat yg sama iaitu pergi ‘mengembara’ tmpat yg tak pernah pegi lagi dengan hati kering, tawakal tu alllallah…mcm saya sendiri, dari kecik admire tgok mat saleh2 yg bawak beg galas, pakai selipar bodo2 je, gantung kamera kat leher, jalan bawak map…wah! Nmpak mcm bestnya ..baru betul travel setiap inci dengan skill tersendiri..

So, Dec 2008, 7 bulan pas kawen, kebetulan cuti sekolah, tiba2 muncul idea dengan suami nak pi Jogjakarta dan Bandung TANPA travel agency.. kira main redah je ..tak de persiapan apa pon selain barang2 penting dalam beg galas, map dan kamera..

Memandangkan ini pertama kali kami backpack travel, so kami decide naik flight..mula asalnya nak naik feri je..hahahaha…

Dari LCCT kami sampai kat lapangan terbang jogja, trus berebut pak supir pak supir yg menunggu penumpang utk sewa depa dgn kereta/MPV dsb.. so memandangkan kami sampai Jogja dalam pukul 4 ptg, kami decide ambik satu supir dan bawa kami ke pekan jogja utk cari bajet hotel..yelah, kata backpack travel..takkan tido hotel 5 star kot..tak ranggi arrr…hehehehe…lagipon kami aimed, travel tmpat org sebanyak mungkin..kalau nak tidor selesa, dok umah je..keh keh..

Sepanjang perjalanan dari airport jogja ke tmpat bajet hotel, kami tgok banyak tmpat menarik kat situ..kalau kami berjalan, mesti leh singgah jap..

Rupa2nya jarak dari airport ke hotel tu tak smpai 10 minit..cis! kalau tau td, kami jalan je..leh jgak singgah bazar2 kat tepi2 jalan tu..

Nak dijadikan cerita, hotel bajet semua dh penuh, kalau ada pon, yg harga mcm 4 , 5 bintang..tp bilik taraf mcm hape..so bincang2 dgn suami, orait tukar plan B..kita trus ke Bandung..

Dari jogja ke Bandung naik bus dekat 10 jam..so kami ambik bus kul 9 malam, awal subuh baru smpai..SELAMAT DUIT MENGINAP..haahahaha..

Tp giler ko, dalam bus langsung takleh tido. Depa kata bas ekspress ada aircond, alih2 bus takde aircond. Tingkap plak takde..mati la mak..punyalah azab panas, tp kami tgok org2 indon rilex je pakai sweater , peluk tubuh, tidor berdengkur dalam bus..humakaihh!

Dalam hati geram gak, sb kami bayar tambang utk bus ada aircond..cis! cis! Dasar IN-DON! :p

Smpai di Bandung, awal Subuh.so kami trus cari surau utk solat Subuh..pengalaman betol..kena pau RM1 utk ambik wudu’ sb diorang dgr saya cakap Bahasa Melayu Malaysia..depa kata org Malaysia kaya2.. mula mcm geram gak, tp bila tgok muka yg mcm pecah umah tu, trus je saya bayar…adoyai! Nak sembahyang pon kena bayar..huhuhu…

Selesai solat, kami berlegar2 smbil map di tangan sekitar pekan bandung.. sekali jumpa beca.. tgok pakcik tu dah tua kurus kering, tak smpai hati nak dia bawakkan kami ke tmpat yg kami nak tuju..tp dia kata dia ok..masa tu pun, I kurus lagik..hahahaha..so tak rasa bersalah sgt naik beca tu laki bini..cuba sekarang??? Mau menangis pakcik tu..hahahaha

Kami suh dia bawa ke bajet hotel..memandangkan masa tu musim cuti sekolah, kenbaynakan hotel penuh..pakcik tu bantu kami cari mcm homestay. Tp bila tgok bilik umah orang sana, rasa seriau. Nnti tak pasal2 tgh tido, muncul anak2 kecik depa..hai aunty! Hi uncle! Matilah!!! Trus cancel..

Jalan2 akhirnya jumpa bajet hotel dlm duit Malaysia RM80/malam.. tp katanya kena tunggu pukul 12 tghari , tggu org check out..

So masa masih awal, kami jalan sendiri2 ke kawasan terdekat guna map. Siap jumpa muzium..ni bukti gmbar dua org yg semalaman tak mandi tido dalam bas panas azab..tp rilex je, sb tgok suma org pon mcm tak mandi..hwakakakaka..kejam tol statement ni..


Cukup pukul 12, trus check in..wah leganya,,masuk2 hotel trus mandi manda..masa ni rasa nikmatnya hidup selama ni kat msia..takde org pau, takde masalah nak mandi dsb..

Pas mandi manda dan wangi , kami trus jalan2 guna map..pi kat Tangkuban Prahu, tmpat paling top lah kalau smpai Bandung nih..malamnya naik beca tgok Susana malam..pi beli kat jalan yg jual kraftangan indon dsb…masuk kt perkampungan yg rumah2 dia cantik2, dll.. semuanya hanya menggunakan beberapa ribu rupiah aje..JIMAT! tp kat sini lah, kami suami isteri ditipu oleh sorang mamat yg claimed dia pemandu pelancong, padahal kitorang tak layan sgt pon dia.. sekali dia bawak geng2 otot katak ramai2, kami kena bayar upah dia..kongwajar ko! Smpai Malaysia, kami tak berhenti sumpah mamat ni..sb bayar agak mahal semata2 beberapa ayat je..cis!

Dua hari sebelum flight balik, kami travel sekali lagi naik bas ke Jogjakarta..masa ni bas ok sikit..takdalah azab mana..hehehehe..

Smpai jogja, kami pi lawat Candi Borobudur, Prambhanan dan muzium kesenian.. kira trademark kalau dtg jogja lah ni..

Percaya tak, berbelanja di sana smpai dh tak larat nak beli apa hanya tak smpai RM500 je.. smbarlah kain baju ke, perhiasan ke, telekong ke, pendek kata pueh hati lah…Cuma bila fikir max masuk luggage flight, ops kena stop beli skrg..heheheh…itupon smpai hari ni ada lagi barang2 yg saya beli kat sana masih tak guna..antaranya lampu tidur ni.. hahaha..smpai bandung sana mencari lampu ala2 exotic ni..kui kui..

KESIMPULANNYA:

KALAU KORANG JENIS BERANI DAN WILLING NAK BACKPACK TRAVEL KAT SANA, ni sikit I bagi tips:

1. #Berdoa paling utama..minta Allah peliharakan keselamatan dari dianiaya orang dan minta dilapangkan urusan

2. Bawa barang yg perlu je..mcm saya dulu, takde lagi tudung2 instant ni..so sb I pakai tudung bawal, I bawak iron kecik siap2..hahaha.. jalan2 jugak..imej kena jaga..ceh! poyo! Tp skrg sng, ada tudung instant, tak yah gosok,kan?

3. Pakai kasut sport is better.. I nak tiru mat saleh pakai selipar, husband kata dh mcm sama pompuan indon..CIS!

4. Bawa sikit ubat2 basic- pil check teck aun, minyak cap kapak, balm,plaster.. kat tmpat org, cara masakan berbeza..kemungkinan prot kita tak sesuai, kena diarrhea dsb..dan sb backpack travel ni byk jalan sendiri, kemungkinan kaki melecet kalau tak pakai stoking..so bawa plaster siap2…

5. Jgn bawa duit banyak sgt..kat sini perampok bersepah2..lagi2 tau kita org Malaysia..

6. Study lah dulu tmpat2 yg nak dilawat dlm tenet, supaya kat sana kita tak ditipu pak supir.. mcm saya, study mcm nak rak, bila supir tu ikut jalan jauh, saya direct sound..hehehe..over btol I!

7. Kalau korang jenis challenging type, nak merasa makanan2 traditional di sana, silakan..tp pandai2lah memilih..kat sana makanan byk yg berminyak..dan jgn terkejut, kadang2 makan sup macam makan kuah ajinomoto..dan survey betol2 makanan halalnya..kalau tak yakin, makan yg benda tak perlu disembelih je.. di sana susah nak bezakan melayu Islam atau tidak!

8. Waktu beli belah, pandai2 lah tawar menawar.. mcm saya, trus tukar dialek indon supaya depa tak cam kita org Malaysia..kalau tak,pasti harga mahal..eh tp tak tau plak saya kalau depa rasa saya cakap indon mcm bunyi siam ke apa..belasah lah labu!

9. Setiap kali jumpa org baru, cuba seboleh mungkin utk tidak bagitau kita dtg dari Malaysia..kadang2 diam lebih baik :P

10. Kerjasama dengan partnet sgt penting bila backpack travel..sb semua kena survive sendiri..jgn pentingkan diri sendiri..silap2 tak balik Malaysia balik..hehehehe

Amacam??? Ada berani??

Hehehe..bestnya backpack travel ni ialah selain jimat, lagi banyak tmpat kita leh explore sendiri.. kalau ikut travel agency, terikat dengan jadual kat tmpat2 tertentu..leceh la!

Selamat memulakan backpack travel anda!

insyaAllah, hujung tahun ni plan nak ke Indon lagi tp di provinsi lain :p tapi kali ni lebih mencabar, sb plan nak naik FERI je.. JGN MABUK DAN MUNTAH SUDAH!

*siap2 kumpul plastic dari sekarang..hahahah*

NOTAKUKUKAKIKU: bila melihat tmpat org, rasa syukurnya hidup di Malaysia aman damai ni…

problemo

Bismillah



eh awat ye?

kat email , banyak komen kawan2 appeared kat inbox

tp kat blog, komen tu takde



blog saya sorang je ke?

ke blog korang pon sama?


virus ke apa? tak baper pandai bab ni..

ulasan seorang yg kurang arif :P

Bismillah

Saya selalu dengar orang2 yang suka mengatakan dia tak main tgok citer2 melayu sama ada di tv atau di panggung…katanya citer tak mencabar minda…

Pada saya itu hak masing2..


Tapi saya punya pendapat saya sendiri..


Memang diakui cerita2 Melayu ni agak tak ‘memberansangkan’ otak ..asyik2 ending dia mati, atau sakit atau kemalangan utk cepat tamatkan cerita..


Tapi pada saya, biarpon dari segi teknikal jalan citer tu kurang menarik, dan kadangkala tak logic ( contohnya tikam kat perut, tak sampai seminit mati..tak logic secepat tu..lainlah kalau kt jantung)..tp ada yang lebih bermakna bila kita menonton sesuatu cerita.. iaitu PENGAJARAN…


Berapa ramai antara kita ( termasuk saya kadangkala) yang mengambil iktibar dari hiburan?


Contohnya: dalam drama melayu, mula hidup susah..pastu mak gadai tanah smpai anak Berjaya ke menara gading. Pastu anak jadi lupa diri.pastu nak bagi citer tamat cepat, mak sakit dan nazak.. anak pulak accident dan lumpuh.baru teringat dosa kat mak. Bila nak jumpa mak, mak dah mati..


Ramai yg akan mula member komen pedas, asyik2 itulah ending citer melayu..bila susah baru nak ingat.pastu mesti tak sempat jumpa minta maaf..


Tapi pernah tak kita fikir pengajarannya? Maknanya jangan sesekali kita lupa diri smpai takde kesempatan lagi buat kita ..tak kiralah mak tu mati ke, anak tu yg accident ke, giler ke..tapi itulah pengajarannya..


Cuba bandingkan dengan filem kemegahan omputih sana.. filem 2012 kata nak kiamat tu..


Ramai kita gah kata tgok citer tu syok giler, mcm real dan mcm2 pujian..tapi ada ke pengajaran dari citer tu? Ending citer tu, orang2 miskin semua jatuh dalam lautan tu..manakala org kaya terus terselamat dalam kapal mewah tu.. kiranya walaupon kiamat, ko selamat dan survive kalau ko dari golongan kaya.. wah, leh lawan kuasa Tuhan nampaknya kalau jd org kaya..so crita mcm tu ke kita perlu nak bangga2kan?


Saya banyak baca komen2 di blog mengenai cerita drama Tahajjud Cinta setiap jumaat..yg eman manan jadi ustaz shauki tu..

credit : here

Masa mula2 tu saya pon antara yang geram jugak bila tgok ustaz tu mempermainkan agama utk membolehkan dia memenuhi nafsu semata. Dan bijak bermain hadith Nabi utk argue dgn isteri2 dan org kampong..


Tapi bila dah sampai ending, saya terfikir..kenapa perlu kita marah dengan sikap ustaz shauki tu..sb memang dalam alam realitinya, memang wujud org2 seperti ni..


Saya faham, semua wanita pon akan emosi kalau disentuh bab poligami..tp bukanlah semua org berpoligami tu mcm ustaz shauki..


Cuma apa yg saya rasa lebih penting utk kita teladani dari cerita ni ialah dengan part paling akhir dalam drama tu..dia tulis hadith nabi : “akan dtg pada akhir zaman, org2 menggunakan agama utk diri sendiri”..


Kisah gunakan agama utk nafsu dalam kes ustaz shauki ni Cuma satu cabang dalam hidup hari ni..tgoklah berapa ramai orang politik mula memancing dengan hanya mengatakan berlandaskan agama tp akhlak sendiri tidak terjaga terpekik sana sini, berapa ramai orang berani gunakan hadis utk membuktikan barang jualannya sgt berkesan walhal dia sendiri tak yakin dengan Nabi dan amalkan suruhan Nabi,..


Tgok saja status di FB, twitter dan sebagainya..berapa ramai yg copy paste hadis Nabi di wall masing2 hanya utk menunjuk2 dia alim dalam ilmu agama tp bila dilihat gmbar2nya, aurat terbuka, bersosial dan sebagainya..apa tujuan meletakkan hadis Nabi di wall tp tidak perbaiki utk jadi akhlak nabi?


FIKIR2KAN JAUH LEBIH TAJAM ..jangan kita berhibur menonton tv atau wayang semata2 utk hiburan tapi ambillah tauladan…


Wallahualam …

sekian, ulasan penonton drama Tahajud Cinta...heheheheh


NOTAKUKUKAKIKU: dh lalui hampir hidup bersama dengan orang yg suka mainkan agama utk kepentingan diri sendiri..syukur Allah tetapkan tiada jodoh buat kami…

hajat

Bismillah



Dulu dapat KECIK, nak BESAR

Dah dapat BESAR, nak KECIK


Skrg rasa nak KECIK balik



Zaman study



Zaman kerja


Skrg nak yg kecik balik


Tapi takde idea lah

Model apa yang terbaik


Saya nak beli yg ni sb nak bawak bercuti hujung tahun ni

Bawak DSLR berat plak ( alasan (=_=)


Korang pakai digi cam jenis apa ek?

Ada suggestion utk saya?


Kalau leh nak yg screen besar depan belakang ( sng nak camwhore sorang2..keh keh )

Pastu optical zoom tinggi

casing cantik plus striking color

built in batery sb malas nak bawak charger bateri rechargeable

Bajet RM1k ke bawah



Please bantu sayaJ



NOTAKUKUKAKIKU: vacation..vacation...

Monday, October 17, 2011

cabaran flying fox bersama pelajar2 buta

Bismillah

ada masa terluang, saya join suami bantu program outdoor flying fox dengan rombongan sekolah pendidikan khas..semuanya pelajar dari tadika sampai darjah 6...

program ni dibuat di pulau aman, penang...

masyaAllah, peluang bekerja dengan mereka yg buta sngt menginsafkan saya...betapa besar nikmat Allah beri pada kita yg celik..

tp itu tak bermakna mereka yg buta ni tidak bernasib baik..sebenarnya mereka lebih beruntung sb sungguhpon mata depa buta, tp hati mereka celik..bersih sb tak payah tgok maksiat dan kejahatan dalam dunia ni..Subhanallah

saya bertugas untuk memimpin adik2 ni naik tangga ke atas platform sebelum depa dilepaskan utk event flying fox tu..kesian, langkah mereka terpaksa diatur berhati2 dengan arahan dari kita yg nampak nih...

yg sedihnya, ada satu student tu tanya, " akak, leh mati tak naik benda ni?"

saya terkedu.. betapa mereka tak dapat nak bayangkan mana rupa flying fox ni..

sorang lagi student tanya," kak, nnti kat atas ada orang tiup kami ka bagi tterbang?"

soalan pelik2 kelakar pon ada tp itulah hakikatnya hidup orang buta..tak dapat nak bayang mcm mana selagi mereka tak rasai sendiri...

pengalaman ni benar2 memberi saya pengetahuan baru bagaimana nak handle aktiviti luar bersama org2 seperti mereka..

syukur Ya Allah, berikan kami penglihatan..dan jangan Kau tarik kenikmatan ini kerana lalainya kami, Nauzubillah...

NOTAKUKUKAKIKU: ada yang kata,' lega dah turun, rasa mcm pi Mekah"..tergelak kami...

PUNAH

Bismillah


Masa terluang

Bawak mak dan anak2 buah pi TESCO Kampar

Cuci2 mata


Nmpak KFC

Anak buah jerit ajak makciknya nih

Ok, fine..

Order cukup2 utk mak dan anak buah saja

Makciknya cuit sikit2 aje

Smpai masa

Anak buah leka main mainan beli kat tesco


Mak sedara kena habiskan KFC semua


**Punah azam nak diet**


Eh tapi memang tak baik membazir kan?



Hahahaha…alasan memang maha terbaik..

Kui kui


NOTAKUKUKAKIKU: kena giat berjogging semula, nak dapatkan stamina sebelum bercuti masuk Taman Negara…fuh!