Monday, June 20, 2011

RESEPI " SEBELUM TERLAMBAT "


Bismillah

Barang-barang resepi ni semuanya hampir nak expired dalam masa dua minggu lagi..cepat2 I fikirkan sesuatu apa nak buat dengan bahan2 yang ada ni..

Sebab tu nama resepinya “sebelum terlambat”..hehehe

Ayuh kita mulakan membuat pudding roti berkastard ..

Pudding roti

1. 8 keping roti dicarik2 bulu ayam siap2 letak dalam Loyang


2. Masuk 500 ml susu segar dalam Loyang td

3. Rendam sejam

4. Gaul 4 s/b gula halus ,2 s/b butter – (cairkan sebentar atas api), 2 biji telur ayam, 1 sudu teh esen vanilla, 1 s/b tepung jagung, 1 ktk (kecil) kismis hitam*(ahkak guna kismis campuran baki buat kek buah raya lepas..hehehe)..

5.

tuang dalam loyang berisi roti yg direndam td. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit atau hingga masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dalam peti ais.

Sos kastard


* 1 tin susu cair
* 1 sudu teh esen vanilla
* 2 s/b tepungkastad
* 2 s/b gula

Kacau rata semua bahan dan masakkan di atas api yg sederhana sebentar.


Sejukkan sos dan tuangkan di atas puding semasa menghidang..JEMPUT MAKAN!

7 comments:

  1. sodapnyeee,, thanks 4 sharing da recipe ;)

    ReplyDelete
  2. salam...ahkak!!name resepi memang gempak...sebelum terlambat gituh..resepi yg selama ini ku cari2..nk buat la lepas ni.nyummyz!!!

    ReplyDelete
  3. lapar!lapar!lapar! nakkkkkkkkkkkkkkkkk tuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  4. terima kasih semua :) sila jamu mata saje lah dulu ye..hehehe

    ReplyDelete

terima kasih sudi mengomen(^_^)